Pilates

A Pilates célja, hogy testünk egészséges erőnlétbe kerüljön és elsajátítsuk azt a helyes testtartást, amellyel megerőltetés nélkül, szabadon mozoghatunk saját testsúlyunkkal. A speciálisan kifejlesztett statikus és dinamikus gyakorlat-sorozatok a test vázizomzatát erősítik, mely gerincünk tartásában jelentős szerepet játszik. A Pilates segítségével izomzatunk egyenletesen és harmonikusan erősödik, mozgás-kultúránk tudatossá válik. Egyedi légzéstechnikájának köszönhetően a Pilates torna olyan mélyizmokat használ, amelyek segítségével nemcsak testtartásunk és felépítésünk válik rugalmassá, de közérzetünk is érezhetően javul.

A Pilates módszer elemei

  • mozgás minőségének javítása
  • rövid izmok megnyújtása, gyenge izmok megerősítése
  • különös figyelem a testtartásért felelős izmokra és a test irányítására
  • megfelelő légzéstechnika kidolgozása
  • test mechanikájának megértése és javítása
  • szellemi ellazulás.

Kiknek ajánljuk a pilatest?

  • A pilates módszer teljes mértékben ízületkímélő, így lehetőség van az izomzat kialakítására, az esetleges fájdalmas területek, vagy beszűkült mozgástérrel rendelkező ízültek, izmok egészséges és sikeres terhelésére.
  • Az aktívan sportolók esetében már kialakult, erős izomzattal állunk szemben (sportág specifikus eltérésekkel). Megdöbbentő új kihívásokkal szembesülnek majd a pilates edzések során, hiszen a pilates- szel teljesen új izomcsoportokat mozgatunk meg.
  • A pilates gyakorlatok és az eszközök széles tárháza rendkívül jól használható sérült területek rehabilitációjára. Műtét utáni bemozgatásra, izomzati újraépítésre is kiválóan alkalmas.

Azoknak, akik változtatni szeretnének:

Hosszútávon űzhető, ízületkímélő mozgásformát keresnek. Testsúlyukat csökkenteni szeretnék, hosszú vékony izomzat kialakítására törekszenek. Meg akarják őrizni gerincük, térdük, ízületeik egészségét.

A módszer gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, korra, nemre, súlycsoportra való tekintet nélkül! Ez a torna kíméletességre törekszik, ezért nem csupán azok az emberek tudják végezni, akik karcsúsodni szeretnének, de olyanok is, akik valamilyen mozgásszervi betegségben szenvednek.

Többféle pilates óra létezik, mint:

 

Klasszikus talaj pilates óra:

A módszer lényege, hogy olyan egyenletes, fokozatosan felépített, saját súllyal végzett pilates gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. Egyúttal magába foglal egy olyan speciális légzéstechnikát, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem a fizikai teljesítmény is jelentősen fokozható. Ez a technika valamennyi pilates óra alapját képezi.

A pilates talaj órákon végzett gyakorlatsorok segítenek karcsúságunk hosszú távú megőrzésében törzsizomzatunk stabilizálásában, megerősítésében.

Eszközös pilates óra:

A klasszikus pilates talaj órákat különböző speciális pilates eszközökkel színesítjük. Ezáltal a gyakorlatsorok különböző modifikációit tudjuk elvégezni, amelyek újfajta terhelést adnak a szervezetnek, így még jobban fejlesztik az izomzatot. Az órákon használjuk a pilates hengert, karikát, szalagot, amelyekkel megunhatatlanná válnak a pilates gyakorlatok.

Pilates köredzések:

Intenzív pilates edzésmódszer, amely során a klasszikus talaj pilates gyakorlatokra építve felváltva használjuk a speciális pilates eszközöket. Ezáltal a pulzusszám már magasabb, és a zsírégető tartományban marad az egész óra alatt.

 

A klasszikus talaj pilates óra, eszközös pilates óra, és a pilates köredzés kezdő, középhaladó és haladó szinten is elérhető óra, csoportban vagy egyénileg is.
“10 alkalom után érezni fogod a különbséget. 20 alkalom után látod a különbséget. 30 alkalom után pedig tested a teljes megújulás útjára lép.” (Joseph Pilates)